Mihnea Ştefan – cu viteză înainte

Iulia Barbu | 26 Iun 2013

Face karting de la 5 ani și tot de atunci a căpătat o adevărată obsesie pentru mașini.

În 2012, a ajuns să piloteze la una dintre cele mai importante competiții din lume dedicate tinerilor pasionați de acest sport, Formula BMW Talent Cup. S-a clasat pe locul al treilea, iar acum visează să ajungă pilot de Formula 1. Mihnea Ștefan are 16 ani, e din Târgoviște și face impresie la toate competițiile la care se duce.

Mihnea Ștefan în zece branduri.


Apple, Tommy Hilfiger, BMW, Jack&Jones, Michelin, KW Suspension, Bell Helmets, Alpinestars, Puma, Logitech.

Când și de ce ai început să faci karting?

Am început la o vârstă fragedă când, ca toți ceilalți copiii, descopeream lumea. Am început la cinci ani, ghidat de părinții mei. Am fost atras încă de mic de mașini, de sunetul motoarelor și de mirosul specific. Acestea au fost într-un fel moștenite, tatăl meu participând în tinerețe la cursele de VTM (Viteză pe Traseu Montan) din țară.

Cum e să practici acest sport într-un oraș mic, din provincie?

Uneori este obositor, pentru fiecare antrenament pe pistă trebuie să plec din oraș, iar
 câteodată chiar din țară. Până acum câțiva ani încercam să explic tuturor ce fac eu, pasiunea mea, deoarece nu îmi plăcea să aud pe cineva spunând că eu conduc o mașină și atât. Această preconcepție din fericire s-a diminuat în ultima perioadă, Târgoviștea reușind să iasă din conul de umbră în care se afla.

Cea mai mare provocare când vine vorba de karting.


Să fii constant. Cu cât ai mai 
multe ore de antrenament pe pistă, cu cât îți cunoști mai bine materialul, detaliile tehnice și potențialul, cu atât te vei descurca mai bine pe pistă.




Ce a însemnat pentru tine Formula BMW Talent Cup?


Formula BMW Talent Cup a fost pentru mine cea mai bună școală pentru a învăța cum să
 pilotez un monopost. Programul a întrunit numeroase ore de pregătire fizică și mentală, susținute de lucru individual, de o muncă suplimentară acasă. Cursurile acopereau, pe lângă noțiunile esențiale de pilotaj, domenii diverse precum mass-media, bune maniere, iar aceste mici detalii
 au făcut diferența între competitori.



Cea mai dificilă cursă.

Aceasta este o întrebare grea. Fiecare cursă are momentele ei de suspans, de adrenalină. Și cu fiecare treaptă urcată devine din ce în ce mai greu să îți îndeplinești scopul, țintești cât mai sus și muncești de două ori mai mult pentru fiecare cupă câștigată.



Top cinci piloți de curse.

Sunt foarte mulți piloți extraordinari care m-au impresionat pe parcursul anilor, iar printre ei se numară Ayrton Senna, Alain Prost, Sebastian Vettel, Sebastian Leob și, nu în ultimul rând, Kimi Raikkonen.



Ce vrei să auzim despre tine peste cinci ani?
Bineînțeles că mi-ar plăcea să se audă numai de bine, iar cu destulă muncă se poate realiza orice. Mi-ar plăcea să continuu în această lume plină de performanță, unde chiar și o sutime poate face diferența. Formula 1 este un obiectiv înalt, dar prin susținere morală și financiară voi reuși.

***
BMW Talent Cup este un campionat-şcoală care include 12 curse pe perioada unui an. Include stagii de pregătire cu piloţi cu experienţă BMW şi concurarea pe un monopost.
Pin It email