Photovoice, storytelling şi photodiary pe plaiuri mioritice

Corina Ciapă | 11 Iul 2013

Image - in the community: belgieni, cehi, estonieni, letonieni, turci, bulgari și o expoziție care se plimbă prin Europa.

IMGC a luat naștere dintr-un brainstorming. A urmat varianta pe hârtie și a apoi a fost pus și în practică vara asta.

Participanții din Belgia, Italia, Cehia, Estonia, Letonia, Turcia și Bulgaria au sosit în România la sfârșitul lui iunie, în plină arșiță bucureșteană. Un grup pestriț, tineri cu coafuri asimetrice, puși pe fapte mari, cu toate chips-urile pământului și skrillex pe alocuri. Au fost preluați pentru a fi duși în conglomeratul de cultură rurală românească de la Corbi, Argeș. Un Transporter II cărămiziu cu toate semnele vremii care a trecut peste el, însă cu mândria de Volkswagen neatinsă a fost tocmai bun pentru pasagerii cu păr orange și sandale de munte.

Misiunea lor în Corbi: să dezvăluie și să tragă un semnal de alarmă asupra identității, valorilor, tradițiilor. Și deși lipsiți de experiențe anterioare în ruralul românesc, au reușit să se implice și să interacționeze cu comunitatea locală. În urma workshopului, mesajele lor vizuale care vor fi reunite într-o expoziție de fotografie sunt, de fapt, propuneri indirecte de branding al locului.

Expoziția Image-in the community – Fotografie și storytelling pentru regenerare rurală va fi deschisă luna asta în Corbi, apoi va fi relansată în septembrie în București, urmând să plece prin Europa, în țările de proveniență ale participanților.

Din registrul scop și obiective: participanții au venit din background-uri personale și profesionale foarte diferite. Totuși, parcă s-au născut pentru a lucra cu metode de educație non-formală (photovoice, storytelling, photodiary) și pentru a înțelege plaiurile mioritice.

Din seria fapte și oameni notabili: estonieni care își cumpără mițe ciobănești și când realizează că nu le încap în bagaje încep să îi cadorisească pe ceilalți participanți cu hainele lor de firmă.

Și din seria ce mai afli pe lângă ce era în program: dacă imediat după ce oprești duba oprești și motorul s-ar putea să-ți fiarbă apa; mămăliga la ceaun și laptele proaspăt de vacă sunt irezistibile; și da, există workshopuri în care se bea detașat mai mult ceai de mușețel decât cafea.

***
Image - in the community este un proiect Universitur, desfășurat în perioada 22 iunie - 3 iulie 2013.
Pin It email