Image - Storytelling, teatru participativ, fotografie, mimă și verdele de livadă de la Corbi

Corina Ciapă | 23 Apr 2013

Un proiect Universitur.

Educația non-formală începe să fie și la noi ceva cool, cu spin-off uri de răsunet. Face oameni în toată firea să se joace, să cânte, să pună mâna după ani de zile pe acuarele, să se plimbe legați la ochi, să recite versuri compuse pe loc, să alerge prin poienițe și să stea în mâini și-n cap. Se face prin sate și prin orașe, cu bani sau fără, pentru copii, tineri și bătrâni.

Dar nu e totul chiar atât de simplu, cel puțin nu pentru cei care construiesc programele. Pentru că le e greu să se abțină: trebuie să manevreze treceri rapide între registre și contexte și să le umple de responsabilitate și importanță. Și-așa ajungi să faci teatru participativ într-o piață din București și te văd casnicele din Colentina și citște despre tine lumea prin reviste.

Cam așa a pornit și Image in the community, un proiect Universitur, care și-a pus în gând să adune tineri din Europa (din păcate înscrierile s-au închis) într-un workshop care să împuște vreo 7 iepuri dintr-o dată, într-o experiență autentică și multiculturală, nu doar pentru tinerii care vor ajunge în locația proiectului, și anume o comună de munte cu mesteșugari numită Corbi, ci și pentru întreaga comunitate locală.

Care-i planul? Rebranding turistic pentru comuna Corbi. Medierea abilităților și a spirirului tânăr, creativ și necesitățile unei comunități cu adânci rădăcini în tradiție și valori strămoșești. Aducerea ruralului într-un mediu cultural care se cam limitează la urban, locații turistice familiare și la online. Și nu e orice rural, e mai degrabă un microunivers situat, istoric și geografic, departe de schimbările majore ce s-au petrecut în Romania de-a lungul timpului – populații migratoare, comerț, regimul comunist. Una dintre puținele comune ce nu au fost cooperativizate, cu oameni demni, liberi și foarte binevoitori.

Adică un workshop ceva mai lung, cu fotografie, stoytelling, teatru participativ, interacțiune directă cu locuitorii, photodiary, discuții libere, improvizație, introspecție, mimă, analiză, interpretare și personalizare a spațiului.

Un proiect cu o finanțare europeana de 15.790 euro, care se va desfășura la Corbi în perioada 23 iunie - 2 iulie și merită urmărit.

***
Universitur este o organizație non-profit creată de tineri pentru tineri sub umbrela Facultății de Geografie din cadrul UNIBUC. "Universiturii" sunt masteranzi și doctoranzi specializați în lucrul cu tinerii în cadrul proiectelor europene Grundtvig, Tineret în acțiune și printre primii care au utilizat Teatrul Labirint în proiecte de educație non-formală în România.
Pin It email