Closer2Oxford: campionat de debate

Iulia Barbu | 19 Mai 2013

O platformă de dezbateri academice și lecturi critice dedicate studenților, care îi învaţă să gândească critic și structurat.

Closer2Oxford nu te duce la Oxford. Sau cel puțin nu ad literam. Nu oferă nici burse, nici scrisori de recomandare, nici măcar bilete de avion. Face ceva mult mai important. Closer2Oxford te face să gândești ca la Oxford. E o platformă de dezbateri academice și lecturi critice dedicate studenților, care îi învaţă să gândească critic și structurat.  

În marile universități dezbaterile sunt un deliciu la care participă mii de studenți. Îi ajută să gândească critic o problemă, să fie persuasivi, să scrie și să vorbească coerent și structurat. La fel de important, îi învaţă să accepte faptul că în spatele fiecărei afirmații trebuie să existe cel puțin un argument. Cei de la Asociația Română de Dezbateri Oratorie și Retorică (ARDOR) s-au gândit că un astfel de exercițiu ar fi util și în România, așa că au creat Closer2Oxford.  
Proiectul reunește trei activități: dezbateri publice, dezbateri online și seminare de lecturi critice. Programul este următorul: se propun trei moțiuni, se votează, se alege moțiunea, se dezbate. Totul are loc online, pe site. Fiecare echipă are câte doi participanți, iar fiecare își expune pe rând pledoariile.

Înainte de toate, trebuie să se informeze asupra temei, structurii și să afle care sunt criteriile de arbitrare. E foarte important  ca fiecare regulă să fie respectată. După ce fiecare și-a expus pledoaria, intră în joc arbitrii. Ei sunt traineri la diverse cluburi de liceu sau foști debateri, campioni la Oxford, Cambridge și alte competiții mari. Cel mai important este feedback-ul punctual pe care îl oferă fiecărui participant în parte. După ce se termină dezbaterea, primii 16 sunt invitați la seminarele de lecturi critice, menit să ducă și mai departe procesul lor intelectual și să îi învețe să „vâneze” sofisme în reviste precum The Economist, Foreign Policy, NewsWeek, Dilema Veche și Revista 22.
 
La final, are loc o dezbatere publică pe aceeași temă. Sunt invitați oameni care activează în domenii relevante pentru moțiunea în joc și, bineînțeles, studenți. De obicei are loc în universități și invitații se întind la vorbă până seara târziu.
 
Closer2Oxford  nu e cel mai mare campionat, ci e gândit pentru cei care vor să își exerseze constant capacitatea analitică, pentru cei care vor să învețe cum să vadă argumentele în afirmații și să construască silogisme. 
Pin It email