Între 13 și 20 mai, douăzeci de tineri se vor pregăti să treacă la un nou nivel în fotografie. Sunt pasionați, talentați și visează să fie ași în domeniu. Acum au și contextul: Obiectiv, un proiect nou de fotografie dedicat tinerilor care au cunoștințe medii în domeniu, care vor să se dezvolte profesional și personal. Un sneek-preview în industrie.
Obiectiv a început mai mult dintr-o frustrare a lui Vio Dan, managerul acestui proiect. Își dorea să aibă un loc unde să împartă impresii cu alți fotografi, unde să spună și să audă povești despre fotografie. Nu găsea nicăieri un astfel de mediu, așa că și-a făcut curaj și a conceput singură unul. A primit acordul boardului Voluntari pentru Idei și Proiecte, și-a făcut echipă și a pus lucrurile în mișcare. Foarte pe scurt, cam așa s-a născut Obiectiv. „Proiectul nu e de tip didactic, să te învețe să faci fotografie, ci mai mult inspirațional-motivațional”, spune Vio. E vorba mai mult despre omul din spatele aparatului, despre cum s-a apucat de fotografie, despre ce îi place și ce nu din industrie, despre obstacolele de care s-a lovit de-a lungul timpului. Despre lucruri pe care nu le afli din cărți. E mai degrabă un fel de peer to peer learning și o platformă de comunicare între tinerii fotografi la început de drum și oameni remarcanți din industrie.
La începutul lui aprilie, cei opt studenți din echipa de organizare aveau trei lucruri în minte: să obțină finanțare pentru a se promova cât mai bine și să ofere participanților cele mai bune condiții de desfășurare, să aducă cei mai buni fotografi și oameni din domeniu la proiect și să convingă să aplice cel puțin douăzeci de tineri super talentați. Au muncit mult și le-au ieșit cam toate. Bugetul de promovare nu a fost însă atât cât se așteptau să fie, așa că s-au descurcat cum au putut, promovându-se mai mult în online. Totuși, acest lucru nu i-a împiedicat prea tare. Au reușit să convingă să aplice 117 de oameni dintre care au ales doar patruzeci pentru ce-a de-a doua etapă a recrutării. După interviuri, doar douăzeci au mers mai departe. Au avut aplicanți foarte buni, cu portofolii remarcabile, dar și oameni care încă nu aveau experiență în domeniu. I-au ales pe cei cu potențialul cel mai mare, pe cei mai curioși și mai dornici să învețe, dar care încă nu au portofolii impresionante. Sunt foarte mulțumiți de participanții lor și așteaptă nerăbdători să vadă cum acest proiect îi va ajuta în carieră. „Până la urmă, asta e cel mai important, ca experiența Obiectiv să le fie într-adevăr utilă”, spune Vio.
Până atunci, urmează șapte zile pline pentru toți oamenii implicați. Se vor întâlni zilnic la F64 să vorbească despre pasiunea lor, fotografia. Dar nu oricum, ci structurat. Vor fi conferințe dedicate câte unui subiect, de la fotografie de portret, de eveniment sau de fashion, la creativitate și chestiuni mai pragmatice precum construire de brand sau deschiderea unei afaceri în domeniu. Li se vor alătura fotografi precum Andrei Pungovschi, Cătălin Georgescu, Andreea Retinschi, Andrei Butuman, dar și redactori de reviste de fotografie sau de cultură urbană precum Constantin Nimigean și Bogdan Theodor Olteanu.
Dar nu va fi totul teorie. La începutul proiectului cei douăzeci de participanți vor primi un brief pe baza căruia vor realiza o serie de fotografii. La sfârșit ele vor fi evaluate, iar cele mai bune vor fi premiate cu sprijinul Think Tank Photo, în cadrul vernisajului de la final. Fie că se vor afla printre câștigători sau nu, fiecare participant va primi un feedback care să îi fie util în carieră și să îl ajute să folosească mai bine ce va fi învățat în cele șapte zile de proiect.
Obiectiv e poate cel mai subiectiv proiect de fotografie. E vorba despre un schimb de informații și resurse obținute empiric, prin experiență. Într-un fel, e cu și despre povești cu tâlc, din care să înveți despre fotografie, ca artă și industrie. Pe scurt, o școală a vieții... de fotograf.