Shameless - US: sex, umor şi William H. Macy

Raluca Popescu | 26 Oct 2013

Britanicii cu James McAvoy, americanii cu William Macy.

US vs UK. Un război rece care durează de ceva timp, dar cool când se ajută între ei pentru a oferi celorlalţi două versiuni ale aceleiaşi poveşti. Iar când se întâmplă asta cu serialele, iese destul de bine: Skins, Queer as Folk, Being Human, The Office... și una dintre capodoperele Showtime - Shameless. Care în US este un Married with Children mai realist, o comedie-dramă despre o familie disfuncţională, cu un tată beţiv, şase copii şi foarte multă agitaţie. Și da, varianta british l-a avut pe James McAvoy, dar americanii îl au pe William Macy, twitter, shop-ul Showtime și o serie de cascadorii de marketing.

Acţiunea se petrece în Chicago, în Canaryville din Sounth Side, iar producătorii au dorit să capitalizeze de pe urma alcoolismului lui Frank, astfel ieşind din stereotipul altor show-uri precum All în the Family, My name is Earl sau Roseanne. Iar castingul are şi el ceva important de spus.

Rolul lui Frank Gallager este jucat de William H. Macy - un actor desăvârşit, nominalizat la premiile Academiei (printre altele), pentru rolul lui Jerry Lundegaard în Fargo. E unul dintre actorii cu vechime în industrie și îl joacă pe Frank cu atâta clasă încât ai impresia că a fost un bărbat de viță nobilă căzut în patima alcoolului. Nici măcar nu se chinuie să îl joace, atât de natural este. Probabil dacă l-am vedea pe stradă, i-am da un şut în fund şi i-am cere un foc. 

Emmy Rossum o interpretează pe Fiona Gallager, prima născută, căreia îi rămâne responabilitatea de a avea grijă de ceilalţi după ce mama lor îi abandonează. Altruistă, sinceră, responsabilă, încearcă să aibă grijă de familia ei în timp ce se neglijează pe sine. Pe Emmy Rossum o ştim din An American Rhapsody, (2001), Mystic River (2003), The Day After Tomorrow (2004) şi The Phantom of the Opera (2004), de unde aflăm că are şi un talent muzical nativ. Și da, peste tot sfârșește la fel de sexy.

Jeremy Allen White e Phillip "Lip" Gallager, mintea sclipitoare a casei, care aduce bani bazându-se pe inteligenţa sa, dar din păcate habar n-are că poate a avea un viitor strălucit. Meditează, dă examene în locul altora, are 10 pe linie şi cu toate astea nu se poate distanţa de felul în care a fost crescut, fiind deseori iresponsabil şi impulsiv. 

Ian Clayton Gallagher (Cameron Monaghan) - al treilea năacut vârstă şi cel mai muncitor dintre toţi. Când nu este la şcoală, lucrează într-un magazin şi încearcă din răsputeri să între în armata. Se chinuie să îşi ascundă homosexualitatea şi are nişte relaţii furtunoase, inclusiv cu şeful său musulman Kash. 

Debbie Gallager (Emma Kenney) - duce o luptă constantă între responsabilitate şi dorinţa de a fi un copil normal. Este inteligentă, plină de compasiune şi foarte responsabilă. Este ajutorul numărul unu al Fionei şi cea mai răbdătoare când vine vorba de Frank. De multe ori o vedem punându-i o pernă sub cap când adoarme pe podea sau ducându-i micul dejun. 

Ethan Cutkosky îl joacă pe Carl Gallagher - un mic sociopat în devenire, pasionat de orice lucru care arde, bubuie sau distruge. E un personaj foarte haios, deşi parcă e luat din "How to make a serial killer Handbook". 

Liam Gallager (Brennan Kane Johnson & Blake Alexander Johnson) - cel mai tânăr membru al clanului Gallager, este afro-american, în ciuda faptului că ambii săi părinţi sunt albi. Nu-s prea multe de spus, dar personajul lui e de-a dreptul savuros.

Justin Chatwin îl joacă pe Steve Wilton/Jimmy Lishman - iubitul secretos al Fionei, ce ajută la construirea conflictului central din serial. Relaţia Fiona - Jimmy este una cu năbădăi, însă nu lipsită de sentimente reale. 

Pe lângă cei din familie, îi mai avem pe vecinii Veronica şi Kevin, un cuplu foarte in love şi in lust, care se chinuie să îşi ducă viaţade zi cu zi şi vecina agorafobică, germofobă şi obsedată sexual Sheila, jucată de Joan Cusak (care a fost nominalizată trei ani la rând la premiile Emmy pentru acest rol).

Indiferent ce variantă a serialului îți pică în fața ochilor, Shameless este un serial într-adevăr fără pudori, personaje complexe și, cum era de așteptat, sex și umor deștept - adică tot ce trebuia pentru ca Showtime să facă bine în America ceva ce venea din UK și să-l ducă (deocamdată) până la sezonul al IV-ea, care are premiera pe 12 ianuarie 2014.
Pin It email