Când vine vorba de vikingi, se lasă cu fiori pe spinările noastre contemporane - războinici de temut, ce îşi pavau drumul pe mare cu bătăi şi violuri, dar viteji și chipeși, plus ceva cu Valhalla.
Așa că cine are câteva crush-uri sau fetișuri care implică mitologie nordică, blănuri, săbii, corăbii, hystoric - fantasy şi oamenii extrem de frumoşi, ar face bine să arunce un ochi la Vikings.
E un serial care te prinde, mai ales că e o dramă istorică scrisă şi produsă de Michael Hirst (care a făcut și The Tudors, Elizabeth și Camelot) pentru postul de televiziune History. Acţiunea se petrece înaintea Evului Mediu şi urmează povestea plecării vikingilor către Vest pentru prima oară. Deocamdată se află la primul sezon, dar promite.
Personajul principal e Ragnar Lodbrok (Travis Fimmel, pe care acum câțiva ani îl vedeam în reclamele Calvin Klein), un tânăr fermier viking, ce nu îşi găseşte liniştea în viaţă sa de la ţară şi îşi doreşte să descopere alte tărâmuri şi civilizaţii. Un personaj ce se potriveşte de minune cu actorul, Fimmel dezvoltând se pare o tehnică actoricească destul de bună.
Katheryn Winnik joacă rolul Lagerthei, soţia lui Ragnar, o femeie războinic, cu capul pe umeri, frumoasă foc şi neînfricată. Ceea ce nu e departe de Katheryn, care are centură neagră în Tae Kwon Do şi Karate şi este bodyguard licenţiat.
Clive Standen îl portretizează pe Rollo, fratele lui Ragnar, un viking la fel de capabil şi fioros ca şi fratele sau, care în secret tânjeşte după frumoasă Lagertha. Eun fel de antierou, ce se lupta cu mândria sa şi cu iubirea faţă de fratele său.
Unul din personajele greu de ignorat e Floki (Gustaf Skarsgård - da, fratele lui Alexander Skarsgård), prieten de nădejde, care construieşte un nou tip de barcă ce îi ajută pe vikingi să navigheze spre Vest. E exact personaulj care dă acel dram de nebunie amuzantă serialului și se vede clar că este inspirat din scrierile despre Loki, zeul scandinav.
Athelstan (George Blagden) este preotul creştin adus din ţările calde de către aventurieri, şi este forţat să rămână în casa Lodbrok ca sclav, deşi nu este tratat ca unul. Tot sezonul duce o lupta interioară, în timp ce dezvoltă relaţii cu cei a căror cultură este atât de diferită.
Și asta numai așa, ca să vorbim de câteva din multele personaje care încheagă povestea din primul sezon din Vikings. Nu e nici Game of Thrones sau Spartacus, dar s-au băgat niște zeci de miloane de dolari bune în serial, e în mare parte filmat în Irlanda și se pare că a fost apreciat de publicul tânăr și scenele de luptă au atras în rândurile audienței destul de mulți băieți.
La capitolul ad-uri și marketing deocamdată History nu pare să se implice prea mult, dar s-au băgat ceva bani în lansarea în UK, exclusiv prin intermediul Love Film și de curând au anunțat că prin martie 2014 vine în forță și al doilea sezon, cu luptă, strigăte și sânge.