Războaie care nu se văd la Global Research Summer School

Iulia Barbu | 10 Iul 2013

Între 22 iulie și 6 august, la Sighișoara.

Un oraș mic, medieval, șaizeci de oameni și o pasiune mai mare decât ei: relațiile internaționale. Adică Global Research Summer School (grss.ro), o școală de vară gratuită organizată de membri ai asociației studențești Voluntari pentru Idei și Proiecte.



Anul acesta, GRSS s-a făcut mare. A primit finanțare de la Youth in Action și organizează totul la nivel internațional. Au fost încheiate parteneriate cu  zece țări, Rusia, Armenia, Georgia, Turcia, Israel, Grecia, Republica Moldova, Bulgaria, Polonia şi Letonia și vor fi aduși laolaltă 55 de participanți, câte cinci din fiecare țară. Aceștia vor dezbate probleme specifice, din cadrul unei temei generale, „Războaie care nu se văd”. Tema ediției de anul acesta se referă la războaie clasice, dar și la alte tipuri de conflicte, mai puțin evidente și nu neapărat violente.

„Domeniile pe care dorim să le abordăm vor să ofere o perspectivă asupra relaţiilor internaţionale corelată cu tema centrală a proiectului, astfel că vom avea discuţii asupra extinderii Uniunii Europene sau asupra modului de refacere a zonelor post-conflict, rolul mass-mediei în propagarea şi prevenirea conflictelor sau asupra efectelor globalizării.”, spun grss-iștii
Scopul proiectului este de a oferi participanţilor oportunitatea de a cunoaşte mai multe despre domeniul relaţiilor internaţionale, cât şi terenul necesar dezbaterii unor probleme de actualitate, specifice acestui domeniu. În plus, promovarea multiculturalismului, a toleranței, securității și a încrederii între state cu istoric conflictual sunt alte obiective ale organizatorilor. Totul atât formal, cât și informal.

Workshopuri, traininguri și speakeri


La GRSS va fi și joacă, și seriozitate. Programul a fost gândit astfel încât participanții să învețe, dar să se și distreze și să formeze prietenii. Vor fi traininguri, workshopuri, seri culturale și jocuri care să faciliteze interacțiunea și creativitatea.
Printre alții, au fost invitați Valentin Nicolaescu, profesor asociat al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative, pentru problema extinderii Uniunii Europene, Oana Popescu, vicepreşedinte al Asociaţiei Global Focus, în ceea ce priveşte reconstrucţia unei zone post-conflict și Radu Dudău, conferenţiar al Facultăţii de Filosofie din cadrul Universității din București, pentru problema efectelor globalizării.

Participanți

Cei 55 de tineri selectați sunt  ambițioși, informați și responsabili. Au dat dovadă de dianamism, responsabilitate, gândire şi cunoaştere strategică, dar şi de  empatie, spirit comunicativ şi  înţelegere. Cam așa se recunoaște un grss-ist, spun ei. Fiecare țară s-a ocupat în particular de selecționarea participanților. În România, procesul a fost foarte riguros. Au fost trecuți prin istorie, filosofie și alte domenii legate de relațiile internaționale. Destul de mulți au trecut probele, iar cei mai buni cinci au fost selecționați. E un semn că există  cunoaștere și interes, că e de bine în domeniul relațiilor internaționale.
Pin It email